Audi

Hoe verloopt het invoeren van een auto?

Waarom is een auto invoeren interessant?


In het verleden werden auto’s vooral geimporteerd door autohandelaren. Na verloop van tijd werd het voor particulieren ook steeds interessanter. Auto´s uit het buitenland zijn een stuk goedkoper in aanschaf. Het kan een besparing opleveren van duizenden euro´s. Waar je in Nederland voor elke extra optie een flink bedrag moet neerleggen, zijn auto´s in bijvoorbeeld Duitsland standaard een stuk luxer uitgerust. Doordat de markt van tweedehands auto´s in Nederland steeds meer krimpt, is het moeilijk om hier een geschikte auto op de kop te tikken. Daardoor kiezen veel kopers er ook steeds vaker voor om uit het buitenland te importeren. Belastingtechnisch kleven er ook wat voordeeltjes aan de import van een auto. Er wordt wel BPM geheven, maar je mag daartegenover flink afschrijven.

Wat zijn de mogelijkheden?


Je kunt een auto invoeren vanuit de Europese Unie of een EVA-land, maar ook vanuit landen buiten de EU. Er gelden andere regels voor de invoer van auto’s buiten de EU. Over het algemeen worden voertuigen uit landen binnen de EU niet aan een technische controle onderworpen. Dit gebeurt natuurlijk wel als er schade zichtbaar is. Geïmporteerde auto’s uit landen buiten de EU moeten wel gekeurd worden. Dit, omdat er in het buitenland vaak niet gebouwd is naar de typegoedkeuring, zoals die voor
Nederland of de EU geldt.

Kan deze keuring overal worden gedaan?


Voor deze keuring is speciale apparatuur nodig, welke alleen bij het keuringsstation in Lelystad aanwezig is. Houdt er ook rekening mee dat de testen die uitgevoerd worden zeer aan de prijs zijn.

Uit welke landen worden de meeste auto’s geïmporteerd?


De meeste auto’s worden vanuit onze buurlanden geïmporteerd. Vooral Duitsland is populair, maar ook vanuit België worden steeds vaker auto’s de grens overgebracht.

Hoe gaat het importeren van een auto precies in zijn werk?


Via de RDW kun je zelf een auto importeren. Na het maken van een afspraak, breng je de auto ernaartoe. Neem alle benodigde documenten mee. De RDW doorloopt een aantal stappen, zoals het innemen van het buitenlandse kenteken en onderzoeken of de registratie uit bijvoorbeeld Duitsland kan worden overgenomen. Verder kijken ze of de APK ook hier aan de eisen voldoet en wordt er een nieuwe tenaamstellingscode gemaakt. Na een aantal dagen kunt u de Nederlandse kentekenplaten laten maken.

De invoer laten regelen door een professional.


Wellicht vind je het prettiger als iemand met verstand van zaken de import van de auto regelt. Er zijn meerdere bedrijven in Nederland die alles voor je regelen. Zelfs tot het monteren van de nieuwe kentekenplaten.

Auto importeren kosten?


Aan het invoeren zijn natuurlijk wat kosten verbonden. Als je ervoor kiest om de import zelf te regelen, zijn deze vanzelfsprekend lager dan wanneer een bedrijf het doet. Toch is importeren vaak voordeliger, dan in Nederland een auto aanschaffen.