Auto

Hoe kan ik eenvoudig banden demonteren?

Banden demonteren is een zware klus! Maar met de huidige mogelijkheden in apparatuur wordt het steeds eenvoudiger om banden te verwisselen. Er zijn handmatige bandendemonteerapparaten, waarmee je middels een drukstang de band aan de onderkant van de velg losmaakt. Je kan dan de velg vastmaken aan het apparaat, waarna je een bandenijzer onder de band zet en de band over de velg duwt. Als je dit een paar keer hebt gedaan, en er handigheid in hebt gekregen, zul je zien dat je al snel in een razend tempo banden kunt demonteren!

Volautomatisch banden demonteren

Wil je nog eenvoudiger en met minimale inspanning banden demonteren, dan is een elektronisch bandendemonteerapparaat iets voor jou. Zeker voor de bredere, wat stuggere autobanden is een volautomatische optie een uitkomst, of voor garages waar aan de lopende band banden gewisseld worden. Dergelijke apparaten zijn doorgaans uitgerust met een kantelende kolom en een draaitafel, met verschillende snelheden en optioneel een hulparm. Deze apparaten staan bekend om hun robuuste constructie voor veelvuldig gebruik en een lange levensduur. Ook bieden ze specifieke oplossingen waardoor beschadiging aan de velg voorkomen kan worden.

Sommige bandendemonteerapparaten bieden een zelf-centrerende opspanning, waarmee zelfs de grotere banden met een spanbereik tot 24,5 inch, en de luxe, meer uitgeruste apparaten zelfs tot wel 28 inch, gedemonteerd kunnen worden. De opspanning wordt ook wel gerealiseerd door het middengat van de velg, en vervolgens centraal vergrendeld. Afhankelijk van je specifieke eisen zijn er meer opties mogelijk, tot een compleet PC-gestuurd systeem, met een database van duizenden mogelijke combinaties van automerken en banden, die compleet geautomatiseerd gedemonteerd en weer gemonteerd kunnen worden. Voor ieder wat wils!

Zijn bandendemonteerapparaten geschikt voor alle type banden?

De meeste standaard bandendemonteerapparaten zijn geschikt voor zowel stalen als aluminium banden, met een velgafmeting tussen 10 en 21 inch en een wielbreedte tussen 3 en 11 inch, waaronder de meeste personenautobanden en motorbanden wel vallen. Afhankelijk van de aanbieder en het type machine kunnen er iets andere afmetingen en breedtes van toepassing zijn. Zeker als je kijkt naar de compleet uitgeruste modellen, met PC-gestuurde bediening en volautomatische demontage en montage, dan kunnen zelfs banden tot een maximum van 54 inch gedemonteerd en gemonteerd worden.