Auto

Tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Wil je een autoverzekering afsluiten? Dan zijn er best een aantal dingen waar je uit kunt kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel eigen risico je wilt, en bijvoorbeeld wat verstandig is qua dekking voor jouw auto. Wanneer heb je nou een WA-verzekering nodig? En wanneer een WA+ verzekering? Wanneer juist WA + Volledig Casco? Deze zaken en meer worden in dit artikel besproken.

Eigen risico bepalen
Het is van belang dat je bij het afsluiten van je autoverzekering goed op de verschillen let wat de hoogte van het eigen risico betreft. Eigen risico is simpelweg het gedeelte wat je zelf betaalt bij schade. Normaal gezien is dit tussen de € 130, – en € 150, -. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder premie.

De juiste dekking
• WA-dekking is verplicht (op zijn minst) bij de aanschaf van een auto. Is je auto 8 jaar of ouder? Dan is deze dekking aanbevolen.
• Auto tussen de 3 en 8 jaar oud? WA + Beperkt Casco.
• Nieuwe auto? WA + Volledig Casco is dan een verstandige keuze.

Schade in het buitenland
Als je vaak naar het buitenland gaat, check dan de dekking van je autoverzekering voor schade in het buitenland. De meeste informatie kun je terugvinden op de groene kaart (landen die vergoed worden door je verzekeraar), maar dingen zoals pech, vervangende auto service zijn vaak niet (standaard) verzekerd.

Per jaar of per maand betalen
De meeste mensen kiezen voor een maandbetaling omdat het jaarbedrag best flink is. Per jaar is wel voordeliger omdat de meeste verzekeraars een toeslag rekenen voor maandbetalingen. Als je het geld hebt, kan een jaarbetaling je uiteindelijk geld besparen.

Let goed op dubbele dekking
Voor sommige dingen kun je dubbel verzekerd zijn, vooral bij aanvullende verzekeringen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een inzittendenverzekering. Er zijn zoveel mensen die zo’n verzekering afsluiten puur omdat ze denken dat hun passagiers niet verzekerd zijn in geval van een ongeval zonder een inzittendeverzekering, terwijl zij gewoon onder de WA-dekking vallen. De bestuurder van de auto valt er alleen niet onder.