Auto

Wat is auto chiptuning?

Vraag de gemiddelde Nederlander waar hij bij auto tuning aan denkt en je krijgt waarschijnlijk als antwoord dat tuning het aanpassen van het uiterlijk van je auto is. Toch is ook het innerlijk van een auto een belangrijk onderdeel van tuning. Zo kun je met behulp chiptuning je auto sneller en duurzamer maken. Maar wat gebeurd er precies bij auto chiptuning? Daar gaan we je in dit artikel alles over vertellen.

Hoe chiptuning werkt

In moderne auto’s zit een Electronic Control Unit (ECU) die de automotor aanstuurt. Een aantal belangrijke taken van de ECU, is het aansturen van de hoeveelheid brandstof die wordt ingespoten, de regeling van de turbodruk en het bepalen van het ontstekingstijdstip. Omdat er vele soorten motoren zijn, is de software van de chip die in een ECU zit afgestemd op het type motor. Op die manier wordt voorkomen dat de automotor te zwaar belast wordt.

Standaard wordt de software die op de chip wordt geladen op een dusdanige manier ingesteld, zodat de automotor ver onder de maximale belasting blijft. Hierdoor ontstaat er ruimte om met motortuning software de chip te tunen, zodat de auto duurzamer en sneller kan rijden.

Concrete prestatieverbeteringen

Als chiptuning op de juiste wijze is uitgevoerd, kan dat resulteren in een prestatieverbetering die kan oplopen tot veertig procent (voor wat betreft de trekkracht en de topsnelheid van je auto). Wanneer een auto een atmosferische motor heeft, ligt de prestatieverbetering ongeveer op acht procent. Chiptuning kan er daarmee voor zorgen dat je het brandstofgebruik kunt verlagen (onder de voorwaarde dat je je rijstijl niet aanpast). Daarmee is het tunen ook interessant als je niet zozeer sneller wilt rijden, maar wel het milieu minder wilt belasten.

Hoe gevaarlijk is chiptuning?

Zoals in iedere branche, is het bij chiptuning ook belangrijk dat je voor kwaliteit gaat. We doelen hiermee op de kwaliteit van de software en de chiptuner die het werk voor je uitvoert. Een professioneel chiptuning bedrijf test zijn software op kwaliteit en veiligheid. In principe hoeft chiptuning daardoor niet gevaarlijk te zijn.

Wel zijn er aandachtspunten, zoals snellere slijtage van bepaalde auto onderdelen, als je de kracht van een getunede motor volop gaat benutten. Maar ook hier geldt dat een professioneel bedrijf je zal attenderen op de aandachtspunten als de chiptuning is uitgevoerd, zodat je er geen nadeel aan hoeft te ondervinden.

Chiptuning en garantie

Fabrikanten en merkendealers hanteren bepaalde eisen als het om het tunen van je auto gaat. Zolang je je aan hun voorwaarden houdt, hoef je weinig problemen te verwachten rondom de garantie van je auto. Wees overigens alert op de garantie die je van een chiptuner krijgt. Meestal heeft de garantie betrekking op de software en niet op de hardware (de Electronic Control Unit). Het is fijn om hier duidelijkheid over te krijgen, zodat als er achteraf onverhoopt iets mocht zijn er geen onenigheid ontstaat.

Waar kun je je auto laten chiptunen?

In Nederland zijn er diverse chiptuners waar je voor de meeste automerken terecht kunt. Ook zijn er online mogelijkheden om te tuning files aan te vragen. Google maar eens op ‘my chip tuning online’ om eenvoudig een geschikt bedrijf te vinden.

Auto chiptuning wel of niet doen?

Nu je weet hoe auto chiptuning in zijn werk gaat, kun je voor jezelf bepalen of je er wel of niet in wilt investeren. Twijfel je nog? Dan raden wij je aan je verder te oriënteren of een chiptuner om advies te vragen. Op die manier kom je tot een weloverwogen besluit, succes!