Geen categorie

Tips voor je theorie-examen!

Voordat je je überhaupt mag wagen aan het praktijkexamen voor je rijbewijs, moet je nog een horde overleven: het theorie-examen. Toch is dit niet altijd even makkelijk. Veel mensen halen hun theorie-examen niet in een keer. Sommige vragen kunnen af en toe misleidend overkomen en kunnen je dus op het verkeerde been zetten. In deze blog wordt ingegaan op enkele tips hoe jij ervoor kan zorgen dat je dat examen wel in een keer tackled! 

Voorbereiding is key

Deze tip lijkt misschien op een open deur intrappen, maar toch is het belangrijk om genoemd te hebben. Veel mensen onderschatten het examen namelijk, denken het even te halen, en bereiden zich daarom niet optimaal voor. Als je er met deze instelling ingaat kom je er vaak bedrogen uit. Bereid je te allen tijde goed voor, maak oefenexamens, lees de stof meerdere keren door en bespreek de stof eventueel met anderen. Zo leer je het beste en kun je je jezelf in ieder geval niets verwijten.

Stel een deadline

Begin vroeg met het reserveren van een datum en tijd voor je theorie-examen. Zo leg je voor jezelf een deadline op en heb je een doel om naartoe te werken. Dit werkt beter dan wanneer je zomaar gaat leren. Zo creëer je namelijk de instelling dat het allemaal nog wel een keer komt en komt het echte leren er echt niet van.

Oefen in de praktijk

Wat super goed helpt om de droge stof te verwerken is om de stof meteen in de praktijk te oefenen. Als je buiten loopt of fietst kom je namelijk al heel veel verkeersborden, tekens en andere situaties tegen die je in de theorie tegenkomt. Als je zelf deelneemt aan het verkeer ga je zelf meedoen aan de situaties en zo zie je pas hoe het echt zit. Denk bijvoorbeeld aan voorrangssituaties, hoe gaat iedereen er nou daadwerkelijk mee om in het verkeer?

Praat erover met je rijinstructeur

Als je al rijlessen hebt, is het ook handig om over de stof te praten met je rijinstructeur tijdens je rijlessen. Je kunt hem of haar bijvoorbeeld tips vragen of uitleg over dingen die je nog niet zo heel goed snapt. Zij zijn dagelijks bezig met de huidige verkeersregels, dus ze zullen je zeker goed kunnen helpen met alle vragen die je hebt. Mocht je nog geen rijlessen hebben, dan is het zeker een aanrader om daar zo snel mogelijk mee te beginnen als je je theorie in handen hebt! Je diploma is namelijk maar 1,5 jaar geldig.