Overig

3 redenen om je rijbewijs al op je 17de te halen

In 2011 is er een experiment van de Nederlandse overheid gestart om het aantal verkeersongevallen met jonge automobilisten terug te dringen. Dit experiment is sinds 2018 een officiële regeling en wordt ook wel 2toDrive genoemd. Bij 2toDrive is het mogelijk om vanaf dat iemand zestien en een half jaar oud wordt te beginnen met autotheorie en autorijles. Als een persoon dan zeventien is, mag hij of zij afrijden. Bijna iedere autorijschool doet hieraan mee.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is er nog geen bewijs dat 2toDrive bijdraagt aan een lager aantal verkeersongevallen onder beginnende autobestuurders, maar dit aantal is ook niet toegenomen. Verder kun je met de onderstaande punten beredeneren dat 2toDrive een goed initiatief is.

1. Een auto is een relatief veilig voertuig

Het is goed mogelijk dat jongeren in plaats van te kiezen voor een scooter rijbewijs door de nieuwe regeling kiezen voor eerder beginnen met autorijden. Het voordeel hiervan is dat een auto een veiliger voertuig is dan een scooter, omdat een auto meer bescherming biedt.

2. De langere begeleiding

Een deelnemer van 2toDrive haalt zijn of haar rijbewijs als diegene er klaar voor is. Hier zijn dezelfde standaarden voor als voor 18-jarigen. Echter, als het autorijbewijs voor de achttiende verjaardag wordt behaald, krijgt een bestuurder tot de achttiende verjaardag begeleiding van ervaren bestuurders. Deze bestuurders moeten aan een aantal eisen voldoen en mogen gekozen worden door de jonge bestuurder zelf.

Voordat de aanstaande automobilist zijn of haar rij-examen gaat doen, kan er al een begeleiderspas worden aangevraagd bij het CBR met de gegevens van de coaches. Deze pas moet de minderjarige automobilist dan ook altijd bij zich hebben, als hij of zij rijdt.

De langere begeleiding moet er voor zorgen dat de bestuurder net iets meer ervaring heeft, wanneer hij of zij écht helemaal zelfstandig mag rijden. Ook kunnen de begeleiders weer andere tips geven dan rij-instructeurs.

3. Timing

Als je op je zestiende of zeventiende nog op de middelbare school zit heb je wellicht nog meer tijd om rijles te nemen dan wanneer je in het hoger onderwijs studeert, bijvoorbeeld. Mensen hebben gewoon iets meer flexibiliteit om de juiste timing voor de rijlessen en het rij-examen uit te kiezen.

Kortom, de 2toDrive-regeling heeft als voordelen dat men waarschijnlijk eerder geneigd is om voor een veiliger voertuig te kiezen, langere begeleiding heeft en meer flexibiliteit heeft met betrekking tot het plannen van de rijopleiding. Daarbij is eerder kunnen autorijden natuurlijk gewoon leuk.