Overig

Auto bougies vervangen, of is reinigen genoeg?

Een van de belangrijkste oorzaken van een stotterende motor zijn verouderde bougies. Bougies zijn makkelijk te vinden in de motor, waardoor het eenvoudig is om te kijken of ze aan vervanging nodig zijn. Het is echter niet altijd nodig om bougies compleet te vervangen, vaak lost het reinigen ervan al de problemen op.

Wat zijn bougies?

Auto bougies zijn onderdeel van de motor van een auto en spelen een belangrijke rol bij het functioneren ervan. De bougies zorgen voor een ontsteking in de cilinder van de motor. Dit zorgt voor aandrijving van de auto.

Dieselmotor of benzinemotor?

Er zit een verschil in bougies voor auto’s met dieselmotoren en benzinemotoren. In plaats van bougies die een vonk produceren, heeft een dieselmotor gloeibougies. Diesel is namelijk makkelijker te verbranden dan benzine en daarom heeft een dieselmotor geen vonk nodig om te ontbranden. Het blijft echter wel nodig om de cilinders warm te houden: een gloeibougie doet dit door constant hitte af te geven.

Om problemen te voorkomen, is het belangrijk om de juiste bougies te gebruiken. Bij gebruik van verkeerde bougies voor uw auto kunnen een verhoogde uitstoot en verminderde prestaties het gevolg zijn. 

Bougies reinigen of vervangen?

Het is belangrijk om regelmatig de bougies te controleren en te vervangen mocht dat nodig zijn. De motor kan slechter gaan presteren wanneer de bougies verouderd zijn. Daardoor kunnen ook de brandstofkosten oplopen. Als de motor moeilijk start of stottert, is het slim om eerst te controleren of reiniging van de bougies al helpt om het probleem op te lossen. Als er bruinkleurige vervuiling te zien is, moeten ze worden gereinigd. De bougies moeten vervangen worden wanneer ze gebroken of erg versleten of verouderd zijn.

Bougies zijn op zichzelf niet erg prijzig en zijn al te verkrijgen vanaf een paar euro per stuk. U bent dus goedkoop uit wanneer het u lukt om ze zelf te vervangen, alleen moet u daarvoor wat kennis van auto’s bezitten. Laat u het iemand anders doen, bent u al snel tussen de 100 en 200 euro kwijt.