Overig

Help! Ik moet van mijn lease auto af

Als je een leaseauto hebt dan heb je een contract afgesloten voor een bepaalde tijd. Verschillende situaties kunnen zich voordoen waarom je het contract zou willen opzeggen. Het kan zijn dat je geen auto meer nodig hebt, wisselt van baan of hele andere redenen waarom je het contract wilt opzeggen. Mocht er een ernstige reden zijn waardoor je van je lease contract af moet dan gaat er in je hoofd om: help! iemand moet mijn lease overnemen. Ondanks dat in het contract een vaste periode staat is het niet onmogelijk om het contract op te zeggen. Het is ideaal als je iemand kunt vinden die de lease wilt overnemen. Dit is vaak wel heel lastig waardoor de keuze van overkopen overblijft. Verkopen gebeurd wanneer een bedrijf het contract van je overneemt. 

Lease overnemen

Wanneer je het leasecontract die je hebt afgesloten wilt beëindigen, dan kun je dit dus op twee manieren doen. Als je iemand kent die de lease wilt overnemen dan wordt dat overkopen genoemd. Dit kan je veel kosten besparen. Het voorkomt een flinke eindafrekening die je bij het zelf beëindigen van je contract wel moet betalen. Voor iemand anders kan het ook fijn zijn omdat diegene snel een goede auto tot zijn beschikking heeft. Het toeval moet wel zijn dat je iemand kent die een leaseauto wilt overnemen. 

Je contract beëindigen

Bij sommige maatschappijen is het namelijk mogelijk om tegen een meerprijs het contract af te kopen. Dan is overname van het contract door iemand anders niet nodig maar wel een voordelige keuze. Dit is afhankelijk van de maatschappij of je onder bepaalde omstandigheden het contract zelf mag beëindigen en afkopen. Onder welke omstandigheden dit mag, verschilt per leasemaatschappij. Som kan dit al als je een andere auto wilt. Andere redenen kunnen zijn dat je gezinssamenstelling veranderd of je veranderingen hebt omtrent je werk. Soms is het contract helemaal niet af te kopen, dan is het overnemen of overkopen de enige opties. 

Het contract laten overkopen

Overkopen is een andere optie die je hebt. Deze optie kan zeker een uitkomst bieden. Wanneer je bij je leasemaatschappij het contract niet mag beëindigen is dit de ideale keuze. Het laten overnemen kan dus lastig zijn omdat je iemand moet vinden die het voor je kan overnemen. Daarnaast zijn leasemaatschappijen niet makkelijk en transparant als het gaat om een overname. Daarom is het laten overkopen vaak de beste keuze. Het bedrag dat je normaliter de leasemaatschappij moet betalen bij ontbinding, wordt dan verrekend met het bedrijf dat het contract wilt overnemen. Het bedrijf die het contract wilt overnemen neemt dan een deel van de kosten voor zijn rekening. 

Als je namelijk je leasecontract op wilt zeggen dan heb je nog een aantal maanden of jaren openstaan. Als je bijvoorbeeld een jaar voordat het contract afloopt het contract op wilt zeggen dan ben je nog verplicht een jaar te betalen. Wanneer je het contract wilt beëindigen betaal je over die looptijd van 12 maanden een boete. Een bedrijf die je auto over wilt nemen, betaalt je dan een opzegvergoeding zodat het openstaande bedrag dat je de leasemaatschappij moet betalen niet zo hoog is. De hoogte van het percentage van de opzegvergoeding is afhankelijk van het leasecontract en de looptijd.