Sloopauto

Wat doet een autosloperij?

Een autosloperij kan worden gezien als bedrijf dat zich bezighoudt met het recyclen van auto’s en auto-onderdelen. Soms is hier een lang proces voor nodig, soms maar kort. Elke dag verdwijnen er auto’s naar de autosloperij, bijvoorbeeld omdat zij na een ongeval onherstelbaar beschadigd zijn of omdat zij niet meer door de APK-keurig komen. De autosloperij kan vervolgens alle goede onderdelen uit de auto verwijderen. Hier valt niet alleen te denken aan de motor of de accu, maar bijvoorbeeld ook aan deuren en spiegels.

Na het ontleden van de auto

Een autosloperij haalt de auto volledig uit elkaar en bewaart de goede onderdelen. Deze kunnen worden verkocht aan mensen die voor een tweedehands onderdeel bij de autosloperij aankloppen. Het wrak neemt natuurlijk veel ruimte in, dus de autosloperij maakt gebruik van een shredder voor auto’s. Deze shredder maakt pakketjes schroot van de auto. Je zou denken dat dit nog vrij grote pakketten zijn, maar in de meeste gevallen blijft er een pakketje ter grootte van een hand over. Deze pakketjes kunnen door de autosloperij naar een metaalfabriek worden gebracht. Deze fabriek kan de pakketjes schroot omsmelten en weer verkopen. In veel gevallen worden deze stukken verkocht aan autofabrieken die het weer gebruiken voor nieuwe auto’s. Dit is de lange weg van recycling.

Zelf een onderdeel nodig?

Heb je te maken gehad met een ongeval en heeft de auto hierbij minimale beschadigingen opgelopen? Vaak kun je bij de autosloperij terecht om de onderdelen te vervangen. Hierbij valt onder meer te denken aan lichten, deuren, ruiten en bijvoorbeeld buitenspiegels. Je kunt de beschadigde onderdelen zelf vervangen door de tweedehands onderdelen van de sloperij. De sloperij weet precies wat jij nodig hebt aan de hand van het merk, type en bouwjaar van de auto. Sommige garages willen de reparatie ook wel voor je uitvoeren als je zelf al voor de onderdelen hebt gezorgd.